Acrylverf populair bij kunstenaars?

Acrylverf populair bij kunstenaars?

Steeds meer hobbyschilders als zowel professionele kunstenaars maken gebruik van acrylverf. Maar waarom is deze verfsoort eigenlijk zo populair? Nou, vanwege de zeer korte droogtijd. Dit betekent dat je tijdens het maken van een kunstwerk niet lang hoeft te wachten, voordat je deze weer kunt overschilderen. Bij andere verfsoorten, zoals bijvoorbeeld olieverf, is dit niet het geval. Hierdoor kan het soms een hele dag duren totdat de verf volledig is opgedroogd. Meer weten over acrylverf? Scroll dan snel verder en kom onder andere te weten waaruit deze verf wordt gemaakt.

Hoe wordt acrylverf gemaakt?

Zoals je misschien al weet is acrylverf een verf op waterbasis. Hierdoor kun je deze verf eenvoudig verdunnen met water. Daarnaast bestaat de verf uit meerdere pigmentkorrels (bepalen de kleur), welke bij elkaar worden gehouden door middel van acryl. In dit geval is acryl dus het bindmiddel van deze verf. De lichtechtheid (felheid) van de kleuren is niet zo hoog als die van olieverf. Echter kun je de kleuren wel feller maken als je meerdere lagen verf over elkaar aanbrengt. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat je de meeste acrylverven eenvoudig kunt mengen met andere materialen. Denk hierbij aan ‘gesso’ om de textuur van de verf te veranderen en een ‘retarder’ voor het verlengen van de droogtijd.

Belangrijkste voordelen

In tegenstelling tot andere verfsoorten kent acrylverf meerdere voordelen. Voordat je gaat beginnen met schilderen is het wel belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Daarom hieronder een opsomming van de meest belangrijke voordelen van deze verfsoort:

  • Kunststof elastische laag: wanneer de verf volledig is opgedroogd blijft er een kunststof elastische laag over op je kunstwerk. Deze laag zal je kunstwerk beschermen tegen grote temperatuurverschillen, licht, droogte en vocht. Dit betekent tevens ook dat je kunstwerk een langere levensduur zal hebben.
  • Hecht op bijna iedere ondergrond: een ander groot voordeel van acrylverf is dat je deze op bijna iedere ondergrond kunt gebruiken. Denk hierbij aan linnen (schildersdoek), hout, steen etc.
  • Voordelig in de aanschaf: voor een paar euro’s kun je al een tube acrylverf kopen. Daarnaast is het verstandig om in ieder geval over de primaire kleuren (rood, geel en blauw) te beschikken.