Digitale revolutie : 360° opnames

Digitale revolutie : 360° opnames

Een 360° camera is wellicht minder revolutionair dan je in de eerste instantie zou denken. Google maakt immers al jaren lang gebruik van deze techniek om de foto’s te maken die worden gebruikt voor Google Earth, om je in staat te stellen, bijna geheel virtueel een onbekende stad te bezoeken en er rond te lopen alsof het de gewoonste zaak ter wereld is.

Virtuele rondleiding – Realistische video opnames in 4K kwaliteit

Diezelfde techniek is nu ook bereikbaar voor de gewone doorsnee consument en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het mooie van de toepassing van deze 360° technologie voor video opnames is dat de rol van kijker wordt gewijzigd van passief naar actief participerend. De video opnames worden een heel stuk realistischer en zijn daardoor bij uitstek geschikt voor virtuele rondleidingen. Het is alsof de kijker zelf meeloopt. Een 360 camera kent daardoor talloze toepassingsmogelijkheden, denk bijvoorbeeld eens aan videopresentaties van een makelaar. Het onder de aandacht brengen van nieuwe woningen kan een extra impuls krijgen door de bezoeker virtueel rond te laten lopen in de aangeboden woning(en). Er zijn dan geen panorama opnames meer nodig die je vervolgens aan elkaar moet plakken. Het opnemen van het object is voldoende om een diepe indruk achter te laten.

Panoramafotografie maar dan veel beter

De camera’s die geschikt zijn voor het maken van 360° opnames zijn van meerdere lenzen voorzien. Deze lenzen bevinden zich op meerdere punten zodat er meerdere opnames gemaakt kunnen worden vanuit verschillende posities, iets wat essentieel is voor de kwaliteit van de opnames. Doordat in vergelijking met panoramafotografie ook in de hoogte wordt gefilmd of gefotografeerd is er sprake van een grotere kijkhoek waardoor de kwaliteit van de opnames zonder meer indrukwekkend te noemen is.