Spiegellassen met pe lasmachines

Spiegellassen met pe lasmachines

Het spiegellassen is een kunststoflasproces. Hierbij worden twee delen van kunststof aan elkaar gemaakt door middel van versmelting. Het kenmerkende en bijzondere van spiegellassen is dat er geen gebruik wordt gemaakt van een lasmiddel. Een las wordt gerealiseerd door de contactvlakken tegen elkaar aan te drukken, nadat deze verhit zijn totdat ze plastisch vloeibaar zijn geworden.

Nu is het mogelijk met spiegellassen om vrijwel elk kunststof te lassen wat een faseovergang kent van vaste vorm naar vloeibare vorm. Deze overgang naar vorm wordt vaak uitgedrukt met de Melt Flow Index (MFI). Gemiddeld gezien ligt de ideale MFI rond de tien. Hoe lager dit getal hoe minder snel het materiaal vloeit binnen een bepaalde tijd, hoe hoger het getal hoe meer materiaal vloeit binnen een bepaalde tijd. Een type kunststof dat gelast kan worden is pe en wordt vaak uitgedrukt in spiegellassen pe. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor deze vorm van lassen en vaak geldt wanneer snellere methodes niet mogelijk zijn. Met spiegellassen apparaten is het mogelijk om grote buizen aan elkaar te lassen met een flinke diameter.

De mogelijkheden met spiegelassen pe

Met een pe lasmachine is het mogelijk om een nauwkeurig las neer te zetten, maar ook met een handspiegel is een kwalitatief sterk las mogelijk. Belangrijk is wel dat er een goede hand-oog coƶrdinatie is en er gedurende een langere tijd constant gewerkt kan worden. Met een pe las apparaat is het mogelijk om een nauwkeurig resultaat neer te zetten, waarbij de maatvoering binnen de 0,1 millimeter blijft. Echter is dit wel afhankelijk van de omstandigheden.

Een spiegellas is over het algemeen nooit sterker dan 80 procent van het materiaal, wanneer het niet gelast zou zijn. Dit heeft als reden dat er een menging van de moleculen heeft plaatsgevonden op de lasplek. De kwaliteit van spiegellassen pe wordt bepaald door de vlakheid van beide producthelften. Wanneer een helft vlak is, is er direct contact met de spiegel en dit is voorwaarde om het materiaal pe te laten smelten. Belangrijk voor de uiteindelijke las is om alles eerst vlak te smelten, echter is dit maar beperkt mogelijk.

In de praktijk blijkt dan uit dat beide delen eerst vlak geschaafd en schoongemaakt. Wanneer beide delen vlak zijn kan het daadwerkelijke pe spiegellassen beginnen. De procestijd van de uiteindelijke las is vrij variƫrend en kan slechts seconden duren, maar kan ook enkele uren duren. Wanneer je geen vaste hand hebt of weinig verstand hebt van kunststof lassen, dan is het aan te raden om deze klus over te laten aan een professional die goed overweg kan met de handspiegel of een pc lasmachine.